5-1 och jag var där

Jag  var där, jag var där när svensk fotbolls framtid presenterade sig för den stora massan. Elm, Berg, Bengtsson, Bjärsmyr, Toivonen, Svensson och Dahlin. Äntligen fick man se ett svensk landslag som ville spela offensivt, spelade enkelt, var kreativa, utstrålade harmoni, lugn och glädje. Och ett svenskt landslag där stjärnorna levererade. Sådant händer ju inte allt för ofta i A-landslaget. Harmoni och glädje ser man inte bland dom, på något sätt känns det som att mycket av den försvann 2004 när Tommy Söderberg lämnade A-landslaget. Sedan dess känns det som det blivit fler stängda träningar, buttra miner från spelare och ledare, mindre öppenhet och mer icke-harmoni. Kanske lite vågat att påstå det när man egentligen har alldels för dåliga insikt i hur det funkar. Men det är den bild jag får av dagens A-landslag.

Just denne Söderberg är ju förbundskapten för U21 och tillsammans med Jörgen Lennartsson har de skapat ett lag som verkligen utstrålar kreativitet, glädje och harmoni. Laget är också väldigt bra balanserat, det finns styrka och stabilitet i Bjärsmyr, Bengtsson, Wernbloom och Svensson. Men också kreativitet och offensiva spelare i Martin Olsson, Harbuzi, Bajrami, Advic. Och även spetskvalité i Elm,  Berg och Toivonen. Laget har sina stjärnor och sina "vattenbärare", men uppträder som ett lag.

Visst de mötte Vitryssland och kanske ska vi inte dra för stora växlar på en match. Men Vitryssland är ett av de sju bästa U21-landslagen i Europa, så seger var ett tecken på hur bra Sverige är. Italien blir nog en tuffare uppgift imorrn, men omöjlig, icke.

---

Tysklands framtid heter Özil och Jerome Boateng. Det visade de i måndags och kommer visa det framöver också.

---

Läste att Karlstad IBF tappar sin andra landslagsspelare på kort tid när Sandra Håkansson skrivit på för Täby. Tydligen ska förstemålvakten Hjorting vara på väg till samma klubb. I och med förlusterna ser det mörkare och mörkare inför den kommande säsongen. Jag hoppas att ledningen har några ess i rockärmen, annars kommer division 1 närmare och närmare.

---

Vädret här i Göteborg (och Malmö) är riktigt nice. Sol och värme. Man klagar inte.

---

I dessa mästerskapstider blir musikvalet enkelt. Året var 1994, gruppen kallade sig GES och hela Sverige sjöng med i När vi gräver guld i USA.



---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut.

Vecka på västkusten

Nu har kanske läste det, kanske hört eller ni kanske såg det. PITTSBURGH PENGUINS ÄR STANLEY CUP-MÄSTARE! Jag såg matchen, jag jublade och jag kunde knappt tro det var sant. Detroit var favoriter, varenda svensk tidning hade skrivit upp dom till skyarna, de skulle ju bara vinna, så var det. Men icke, med en spelare som Max Talbot, med större hjärta än de flesta, en kille som aldrig ger sig, en kille som aldrig viker ner sig, en kille som innan matchen svarade "Jag" på frågan om vem som avgöra, han gjorde de båda målen och fixade hem segern. En annan stor hjälte, målvakten Marc-André Fleury, en kille som blivit hånad, bespottad och förutmjukad under hela sin karriär för att han inte var en vinnare. Han visade vilken stor vinnare han är, utan han hade inte Penguins vunnit match 6 och 7.

Det är komsikt att betrakta Sveriges största kvällstidning, Aftonbladet, när det gäller NHL-slutspelet. Under hela finalserien har NHL fått mycket utrymme tidigt i tidningen. Men idag, dagen efter sista finalmatchen, då hamnade det på sidan 18 i Sport-bilagan. Och vad handlade texten om? Jo att Detroits Kris Draper var sur på Crosby och att Detroit riskerade att tappa några spelare. Inte ett ord om hur matchen var eller om det var en rättvis seger eller liknande. Aftonbladet verkar tro att alla svenskar bara bryr sig om Detroit och dess svenskar. De inser nog inte att många svenskar håller på olika lag och inte bara på svenskar i NHL, och kanske vill läsa om hur matchen var. Inte om Drapers bagatell gnäll. Nej, fy fan Aftonbladet. Dåligt var ordet.

Nu ska jag istället för att tänka på det, istället njuta av att unga, hungriga och underbara PITTSBURGH PENGUINS är bäst i världen!

---

Imorrn bär det av till Göteborg för mig, Sundell och Karlund. Vi ska se tre matcher i U21-EM, två i Göteborg och en i Malmö. Blir att se Bojan Krkic, Theo Walcott, Micah Richards, Manuel Neuer, Rasmus Elm m.m. Ska bli riktigt kul, sjukt kul.

Kommer hem på fredag, då blir det midsommarfest hemma hos the Karlstams.

---

Idag blir det ingen musikvideo. Det blir istället när Pittsburgh Penguins tar emot Stanley Cup-bucklan. Underbara bilder, se och njut mina damer och herrar.



---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall ska byggas ut.

Lôv

Då har ännu ett läsår bara försvunnit och det är dags för sômmerlôv. Jag har pluggat på KaU i fyra år nu. FYRA ÅR! Fan va tiden går fort. Helt otroligt egentligen. Fem år sedan man tog studenten, det känns visserligen inte som att det var ett år sedan, men fem år känns det inte riktigt som heller. Tiden bara rinner iväg. Men det är väl så när man ha kul. För det har jag haft i år i alla fall, min klass har varit riktigt rolig, riktigt härligt att umgås med. Idrotten på KaU har faktiskt gjort något som övriga lärarutbildningen med på KaU alltid misslyckas med, den har skapat en KLASS. Oftast har man sina föreläsningar, kanske lär man känna några i klassen, men inte mer än det. På idrotten har det blivit biobesök, klassfester, grillkvällar, besök på matcher av olika slag etc. Vi har blivit en klass, med om än två halvklasser.

Som sagt fem år sedan jag tog studenten. Man minns det nästan som igår, eller inte kanske. Men minns det gör jag i alla fall. 11 juni 2004 var det, om jag nu inte minns fel (men jag brukar ju ha koll på datum och sånt, så jag tror de stämmer) det var en ganska solig dag och det var ren glädje från champangefrukost (har dom kvar det numera?) tills festen i parken tills småtimmarna på lördagen. En dag att minnas, en dag av glädje. Men också, en dag av ängslan och lite sorg. Dagen efter studenten var det studenbal. Och jag kommer än idag ihåg mina tankar och känslor när vi kl 7 på söndagsmorgonen gick hem från efterfesten (för övrigt den bästa efterfesten jag varit på, någonsin, Toni Walther på trumpet, behöver man säga mer?), "nu är det verkligen över". För visst är det så? I alla år har man inte behövt anstränga sig för att träffa kompisar eller veta vad man ska göra under dagarna och veckor, skolan har varit den naturliga mötesplatsen. Men nu, när ska man träffa alla som man umgåtts med i kanske tolv, sex eller tre år? Visst, de man verkligen vill hålla kontakten med håller man kontakten med. Men handen på hjärtat alla där ute, visst finns det skolkamrater som ni umgåtts mycket under skoltiden, men som ni idag inte har kontakt med? Så är det för mig i alla fall. Finns många som jag umgicks med (förstås olika mycket) under min skoltid som jag knappt ser nu för tiden.

Så för min del var studenten en stor glädje (de två veckorna inför studenten då vi arbetade med revyn, var nog bland de roligaste veckorna i mitt liv) och frihet (svårt att sätta ord på det), men också lite sorg. Och jag tror inte att jag är ensam i vad jag känner. Eller?

---

Påtal om studenten. 90:orna går ut i år. Och kan ni tänka er, "lilla" Totte Gadevall ska ta studenten på fredag. Totte har för mig alltid var "lilla Totte", Mickes lillebror som alltid ville vara med och spela innebandy eller fotboll är vad nu jag, Micke och Martin skulle hitta på när vi var yngre. Nu har "lilla Totte" blivit ganska mycket större, ja t.o.m. längre än mig och ska ta studenten. Ibland är det lite svårt att förstå att det är så, men som sagt åren går.

---

Händer det något på innebandyfronten då? Nja, ganska lugnt. Försäsongsträningarna flyter på. Fredrik Eriksson gör ett bra jobb vad jag får höra. På spelarfronten är det fortfarande tre killar som vi väntar svar på. Och det blir nog inget nytt närmaste veckan eller veckorna. Bokning av träningsmatcher är i full gång.

För övrigt är det ganska lugnt på ryktesfronten efter en relativt händelserik vår. Tyvärr är det det enda elitlaget i Värmland som inte kunnat presentera några på pappret starka värvningar. Tyvärr riskerar laget att tappa sin andra landslagsspelare och sin förstemålvakt. Jag håller tummarna för att Håkansson och Hjorting stannar, annars ser det mörkt för Karlstads damer, nästan helt bäcksvart faktiskt.

Det enda ryktet jag vet just nu är att Hagfors IF är på väg att göra klart med ett riktigt kanonförvärv. Enligt säkra källor är övergången i det närmaste klar, men parterna vill avvakta offentliggörandet lite. Vem det är? Nja, jag har lovat hålla tyst. Men jag kan säga så här, HIF-supportarna kommer inte bli besvikna. Förvärvet kommer ge HIF s.k. secondary scoring. Ni som följer NHL vet jag menar, ni som inte gör det, tråkigt för er. ;)

---

Vill passa på att publicera en bild på världens förmodligen gladaste bebis, miss Greta Gärdin, nio månader.




---

Dagens musikval får bli Bruce Springsteen & the E Street Band med Dancing in the dark.



---


För övrigt anser jag att Ekshärad Sporthall bör byggas ut.


Ett tag sedan

Det har gått en vecka sedan senaste inlägget. En vecka sedan United stod för det förmodligen sämsta insatsen i CL-final någonsin. De var totalt världelösa i 80 minuter (de första tio minuterna var de bättre än Barca). Att Barca var det bättre laget råder det ingen tvekan om. Iniesta (planens gigant, världens bästa innermittfältare tillsammans med Gerrard?), Xavi och Busquets (han var mogen för sin uppgift) ägde mittfältet över Giggs, Anderson och Carrick. Vidic var mer nervös än jag var när jag skulle göra teoriprovet till körtkortet, Rio var alldels för mycket halvskadad, Evra gjorde ingen människa lycklig. Park var han ens på plan? Ronaldo och Rooney var bra i 10 minuter, sedan rätt osynliga. Barca var bättre, på alla positioner. Men United bjöd inte ens upp till dans, man skämdes som United-fan.

Godkänd får dock van der Sar och inhoppande Tevez. Tevez visade hjärta och vilja. Tyvärr var det kanske det sista vi såg av Tevez i den röda United-tröjan.

---

Hänt under de senaste sju dagarna. Har varit lite partaj med klassen. Hade väl avslutning eller vad man ska kalla det, avskedsfest passa nog bättre. De flesta var där. Stämningen var hög, nästan lika hög som volymen. Får lov att säga att min nuvarande klass är riktigt bra, bland de bättre man gått i. Även om klassen under det första året i Karlstad höll hög klass den med, den hade ju stjärnor som Lotta, Gunnar (mr. AVK), Emil, Louise, Joel (killen som flyttade tillbaks till Götet alldels för tidigt), Andrine m.fl. De va tider de, klassfesterna på Kronan (eller vad nu huset kallas), minns ni dom? Jag kan säga så här, jag minns alla, utom den första. :)

Annars har det varit ganska lugna dagar här i Karlstad.

Med det undantag. I söndags var det Mors dag. Och naturligtvis fick även min mamma uppvaktning. Och det var hon verkligen värd, det är hon varje år. Vart skulle man vara utan sin mamma? Uttrycket "Världens bästa mamma" använder många, men jag vågar nog påstå att det verkligen stämmer in på min mamma. Hon finns alltid där, alltid villig attt hjälpa eller stötta, eller vad det nu kan handla om. Världens bästa mamma helt enkelt!

---

SC-finalerna spelas för fullt. Och i år känns det som att Pens är med från start, visst Detroit Swedish Wings leder med 2-1 (som de gjorde för ett år sedan med), men i år är Pens med i varje match. Med lite tur hade det kunnat vara 2-1 till Pens. Men jag tror det står 2-2 efter nästa match. Och att Pens tar med det hela genom vinst i den sjunde avgörande i Joe Louis Arena den 12/6.

---

NHL-draft snart också, eller ja, tre veckor kvar. Och äntligen kolliderar den inte med midsommarafton. Verkligen ÄNTLIGEN, måste jag säga. Tack Gary Bettman, ditt första vettiga beslut på år och dag.

---

Verkar bara bli Skoghall som vill utmana oss om titeln som Värmlands bästa P16-lag i USM kommande höst. Vilken speciell match det kan bli för Oskar Thorén om vi och Skoghall hamnar i samma kvalgrupp.

I juniorallsvenskan blir det HIBS, Sjöstad, Karlskoga och GS 86. Ganska väntat, hade dock trott att Skoghall skulle vara med också. Men nu blir det förmodligen resor till Mora, Falun, Västerås m.m. istället.

---

Dagens musikinslag blir Ben E. Kings klassiska Stand by Me, en underbart gå låt, rekommenderar även filmen med samma namn där bl.a. en ung River Phoenix gör sin sin filmdebut.



---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut. NU!

RSS 2.0