Ansvar

I måndags hände det som inte fick hända. För nästan exakt ett år sedan Robin Axelsson skadade sitt knä på uttagningen till gymnasiet, i måndags hände det igen. Nu var det inte lika allvarligt, skadan förra året innebar att säsongen var över. Nu blir nog Robin borta upp till en månad. Men det egentligen inte det jag vill skriva om. Robin, som förresten fyllde 17 år för en vecka sen, bor som sagt i Hagfors själv. 17 år, bo själv, 15 mil hemifrån och skadad. Då kan många börja misströsta och bryta ihop. Men vad gör Robin?

På de dagar som passerat sedan skadan har han varit till vårdcentralen i Hagfors två gånger, kontaktat läkaren från förra året i Arvika och haft "telefonundersökning" och idag besöker han samme läkare i Arvika. Fyra besök, eller vad man ska kalla det, på fyra dagar, inte så illa va för en 17-åring? Jag imponerad av Robins företagsamhet och viljan att få en riktig och rätt diagnos på knät. Han var inte nöjd med läkaren i Hagfors och då fixade han tid hos den i Arvika. Jag har varit i samma läge, men då var jag 20 år och tro mej, jag var verkligen inte lika företagsam som herr Axelsson. Som jag är imponerad av Robin för den mognad han visar och för det ansvar han tar för sin kropp och hälsa!

---

Tävlingskonferens för VIBF på söndag. Som vanligt en av årets mest intressanta dagar i innebandyvärmland, vilka val gör föreningarna i detta fina distrikt?

---

Runsten hemma imorrn. Magkänslan är positiv, jag tror på tre pinnar. Tippas 8-6.

Tråkigt att Basti är borta (och förmodligen borta hela säsongen) samt Krille och Jonsson är osäkra, hoppas de kan vara med ändå och deras skador läker snabbt nu under natten. ;)

---

Vet inte om jag skrivit det tidigare, det är faktiskt gött att börja vara på KaU lite oftare. Senaste måndarna har det varit uppsatsskrivande och finns det något som är så deprimerande än det? Jag vill vara social och umgås med folk dagligen på ett enkelt och naturligt sätt, genom att gå i skolan t.ex. Nu får man det igen, underbart!

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.


Lie är Hagfors Liv

HV:s målvakt Stefan Liv har en förmåga att förlägga sig på saker och inte alltid tänka först och agera sedan. Han har bland annat berättat att han en gång tappade bort fjärrkontrollen till TV:n, det gick flera månader innan han hittade den igen, i kylskåpet. Innan han fick körkort var han ute och "övningskörde" med TV4:s Patrick Ekwall samtidigt som en kameraman satt i baksätet. De närmar sig en rondell när kameran rullar. Vad gör då Liv? Han tar till vänster. :D

Nu tror jag också att jag kan svara på vem som är HIBS svar på Liv. I lördags, efter vinsten mot Nykroppa, skulle Sebastian Lie göra mig sällskap till Karlstad efter matchen. När jag ska in på OK och köpa mig något att handla kommer Lie på att han glömt plånboken i lägenheten. Så vi vänder och Lie går in. Och jag får vänta ett bra tag. Men till slut kommer han ut. Han till slut funnit plånboken. Han hade letat "överallt", under sängen, i sängen, i soffan, på borden, vid datorn. Men ingen plånboken. Han hade då gått in i köket och av någon anledning, han visste inte varför, öppnat kylskåpet. Och vad fann han där? Jo, plånboken! Han hade ingen aning om hur den hamnat där. Men han visade ju hur som helst att Lie är Hagfors Liv. :)

---

16-2 i helgen. Finns inte så mycket mer att säga.

---

Basti skadad, borta en månad. Robin skadad, borta några veckor. Två tunga skador inför slutspurten i div 2 och det kommande USM:et. Hoppas båda två har bra "läkkött".

---

Startade min nya kurs idag "Lärarens uppdrag". Nästa sista kursen är det tänkt på Universitet för min del. Historia C kvar till hösten. Sedan är jag tydligen klar som lärare säger de.

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

Tillbaka i 054-land

Det har varit en intensiv start på veckan. 06:39 rullade X2000 iväg mot Stockholm i måndags. 20 minuter försenade, förstås, anlände vi till den kungliga hufvudstaden. Måndagen blev händelserik, först träff med Ungdomsrådet (min allra första träff ska tilläggas). Några bekanta ansikten och några helt nya. Ska bli två spännande år tillsammans med det gänget.

Kl 16:30 anlände vi i till Globen och efter fördrink var det dags att ta plats inne i Globen för middag. Maten var utsökt, och faktiskt, det var rätt mycket mat. Annars brukar det ju vara ganska snålt tillagna portioner på sådana tillställningar.

Vad ska man säga om galan då? Självklart var det en upplevelse att vara där, mycket bättre än hemma i TV-soffan. Men minusbetyg till de komiska inslagen. Vart var Robert Gustafsson? Och varför vara bara hon (som jag inte kan namnet på) som imiterar Anna Anka bara med i inledningen? Tråkigt förstås också att inte alla stjärnor var där, men det är bara veckor kvar till OS och en sjukdom nu skulle vara förödande. Men jag undrar hur svårt det skulle kunna ha vart att fixa en videolänk från Östersund med Helena Jonsson? Hade varit lite mer trevligt att höra henne än den salongsberusade Staffan Eklund, som för övrigt ramlade av scenen med Jerringpriset i handen efter "tacktalet".

Tisdagen bestod av möten. Mer spännande än så var det inte.

---

Man såg ju en hel del "sportkändisar" i Globen och lite olika saker slog mig:

- Sarah Sjöström är längre än vad jag är och hon är 16 år!

- Martin Lidberg är riktigt kort, men jävligt musuklös

- Detsamma kan man säga om Peter Settman. Att han är kort alltså. ;)

- Att i snart 10 år har samma gäng suttit längst fram på Idrottsgalan, trots att de inte varit aktuella för pris. Stenmark, Knape, VM-94 gänget etc. Självklart ska de gamla stjärnorna var där, men det måste väl finns några fler eller?

- Vart var Henke och Sudden? Båda förtjänade varsin stående ovation!!

- Vart var publiken? Långt ifrån fullsatt. Jag har för mig att det alltid är fullsatt, eller?

---

Vad ska man säga om matchen i lördags? Vad kan man säga? Det var fruktansvärt tungt. Vi var 52 sekunder från vinst, så nära, men ändå så jävla långt bort.

Surahammar väntar till helgen. En match där vi har allt att vinna, inget att förlora. Enda matchen som är kvar på säsongen, där ingen kan kräva att vi ska ta poäng. Hoppas vi dock motbesvisar alla!

---

Får passa på att gratulera Hagfors enda supersligaspelare, Rikard Eriksson, som idag fyller 20 år! GRATTIS!

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

Snacka om utveckling

Idag går tankarna till Totte G och Amanda. Jag hoppas det är bra med efter omständigheterna och att eran återhämtning efter skadorna går bra och vi snart kan se er på benen igen.

---

För lite drygt ett år sedan satt en då 15-åring på bänken i Värmlandslaget. Det närmaste han kom speltid att han var lagets straffskytt, och det var han rätt bra på om man säger så. Men i övrigt blev det inte så mycket speltid för han nere i Linköping. Han misströstade inte så mycket, han verkade ha rätt kul ändå. Nu har ett år passerat. Han har blivit 16 år, bytt från forwardsplats till att bli back, han har börjat (innnebandy)gymnasiet etc. Men framförallt, han har utvecklas något enormt. Han har gått från att vara en teknisk pojklagsforward till att bli en moget spelande seniorlagsback, + att hans otroliga tekniska färdigheter knappast blivit sämre direkt. Numera är han utan tvekan en helt ordinarie back vårat division 2-lag. Sebastian Nyborg har visat att när man är i de högre tonåren kan utvecklingen gå rasande fort. Nu är han enligt mig en av Värmlands klart bästa juniorbackar, jag har svårt att se allt för många slå han på fingarna om den titeln. Anton Kjellman (Karlstad) och Oscar Sander (RIG) gör det, men utöver det, nja jag är tveksam till det. (Då räknar jag David Endl (Lesjö) som forward ska tilläggas.)

Om ni inte tror mig, då är ni varmt välkomna att besöka Älvstrandshallen antingen idag kl 17:00 eller om två veckor då vi har ny hemmamatch.

---

Just nu spelar Karlstad hemmamatch och seriefinal mot Linköping. Ett STORSATSANDE Linköping som med värningarna av Hellgård och Jihde verkligen satt klubben på kartan i innebandysverige. Men idag är bara Hellgård med, men det är inte bara så bara det. Jihde må vara en större profil, men att Hellgård är den bättre innebandyspelaren av de två tror jag inte många säger nej till. I detta nu har Linköping precis gjort 2-5, ass av Hellgård. Jag hoppas dock Karlstad vänder matchen, HEJA KARLSTAD!!

Ingen Jihde i matchen, och det har varit stora rubriker om det i tidningarna sedan i torsdags när nyheten om att han inte var spelklar lades ut på Innebandymagazinet. Sedan har skrivits spaltmeter om det i diverse tidningar. Och det är ju kul att de saker man tipsar om till tidningar uppmärksammas. ;)

---

Aston hemma idag, drygt två timmar kvar till match. Tydligen ska Aston ha några gubbar borta. Men det känns som om det är något lag som har råd med det så är det Aston. För precis som jag skrev på hemsidan, Aston är ett LAG och inte lika beroende av några få spelare som övriga i serien är.

Dock har Nordicbet dragit till med chockodds. Igår stod vi i 1.40 och Aston i 3.30. Det har dock jämnats ut lite mer nu.

Matchstart kl 17:00. Be there!

---

Jag trodde att Arvika hade avgjort division 3 förra helgen när man vann över Skattkärr. Men igår vann Skattkärr mot I2 (9-8, snacka om dramatik) och Sjöstad (med the Collings) vann även de en dramatisk match borta mot Arvika, 3-4. Så nu är det återigen öppet om vilka som vinner division 3. Men jag tror Arvika drar längsta strået.

På tal om I2, ska den saga äntligen få sitt slut? Man ligger nu sist efter otal säsonger i division 3. Har gubbarna till slut blivit för gamla. Eller ska de ringa in några ännu vassare gubbar på slutet? Kanske comeback för Wilbourn? Kanske dags att Wiktorsson börjar spela lite mer?

---

För övrigt anser jag att Ekshärad Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver ytterligare en sporthall.

Inte omöligt på lördag

Jag tror att jag inte riktigt har hunnit smälta att vi lyckades vända matchen mot Borlänge i torsdags. Som jag skrev i referatet på hemsidan, inför sista perioden hade jag nästan givit upp. Vi var liksom inte med i matchen, var två på varje boll, förlorade många närkamper, satte inte våra chanser och de tog vara på sina. Deras målvakt kändes omöjlig att göra mål på och vårat spel kändes frusterat. Men jäklar vad gött det var när vi gjorde 5-0 i sista och vilket inhopp debutanten André gör i kassen. Thomas och Haffling har nog lite huvudbry vem dom ska ställa i kassen nu på lördag mot Aston. Men så ska det vara, det ska vara tufft om platserna, konkurrens driver alla framåt.

På tal om lördag. Ja då har vi som sagt Aston hemma. Serietvåan och faktiskt jättefavoriten till att vinna serien inför säsongen. Men resultaten har väl varit lite si så där på slutet. Okej, man har vunnit både mot Falun U och GS. Men uddamålsseger mot Falun och hemma mot GS hängde GS med länge. Underskattning av Aston eller början på en liten formsvacka?

Hur som helst, vi har mött Aston tre gånger och varje gång har vi förlorat med uddamålet. 9-10 hemma ifjol och 2-3 borta i år (jag kommer ej ihåg vad det blev borta ifjol, mer än att det blev uddamålsförlust). Så nu tycker jag att vi visar att det blir fjärde gången gillt. Det är långt ifrån omöjligt att vi kan vinna på lördag. Aston är bra, men vi är starka hemma och jag tror vi kan ta med oss vändningen vi gjorde och energin den skapade från Borlänge-matchen in i denna.

Kl 17:00 på lördag i Älvstrandshallen, be there!

---

Närmaste dagarna kommer spenderas i Uddeholm hos mor och far. Jag uppvaktade mamma med present igår, blev en bok och lite annat smått och gott. Det var uppskattad kan meddelas.

---

Hade en diskussion med Henrik Jakobsson om vinterkylan som drabbat oss. Vi kom fram till att när man går ut och tycker att vädret känns lite milt, men termometern fortfarande står på -7, ja då är något som inte står rätt till.
Tydligen har det inte varit så här kallt i Värmland sedan -83. Vi kan hoppas det dröjer minst lika länge till innan vi får uppleva det igen.

Alltså jag har inget emot att det är kallt ute, på vintern ska det vara mycket snö och minusgrader. Men mellan 5-10 minusgrader räcker gött å väl tycker jag.

---

Intresset för innebandygymnsiet ser inte ut avta. Roligt är också en del personer, som ännu inte går på innebandygymnasiet här i Hagfors, redan har börjat "ragga" upp andra som de vill locka att söka till gymnasiet. :)

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.


Vardag

Jag ska börja med att säga att igår fyllde världens bästa mamma år!

---

Tillbaka till Universitet idag. Hade lite genomgång om uppsatserna. Inget mer spännande än så. Nu väntar två veckor utan lektion, igen.

Jag har haft tre lektioner sedan början av november.

---

En ny vecka har startat, första vanliga sedan innan julen. Tillbaka i vardagen med andra ord. Vinterkylan sitter och vi värmlänningar fryser som få andra. Det är mildväder i söder och i norr. Det är varmare i Sthlm än i Värmland. Vi har det nog kallast av alla vi. Men enligt Sveriges mest pålitligaste myndighet (eller vad man ska kallad det) SMHI så ska det i alla falla inte bli kallare.

---

Jag ska på Idrottsgalan! Det ni. Och tro inte att jag sitta på nån läktare. Nej nej nej. Jag ska vara på "golvet", tre-rättersmiddag blir det och hela köret. Hur hamna jag där då? Det ni, jag betalde rätt mycket. ;)

Nej då, jag har faktist blivit invald i RF/SISU:s Ungdomsråd! En av åtta ungdomar i hela Sverige som finns med där. Inte illa va för en pôjk från Uddeholm?

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver ytterligare en sporthall.

Vykortsväder

Idag har det verkligen varit vykortsväder. Strålande solsken som sken över ett vacker vinterlandskap här i Värmland. Jag är tillbaka i storstan, Karlstad, för helgen i alla fall. På tisdag ska jag upp till Uddeholm för att fira min mamma som fyller år på söndag. Men helgen ska i alla fall spenderas i Karlstad, pluggandes på min C-uppsats.

---

Vilken vädning vi gjorde igår. 5-0 i sista och 4-7 blev 9-7. Grym moral killar! Grymt inhopp av André i kassen. Jag är mäkta stolt över laget hur det tog sig i kragen när det krävdes som mest. Nu är vi med i matchen. Hoppas detta var startskottet på en härlig vår. :)

---

Jag har lovat att skriva några rapporter om spelare som inte kommer från Värmland som utmärkte sig under SM i Linköping. Även om jag och killarna såg Värmland så hann vi med några andra matcher också.

Jag tänkte min resa med att åka söder ut. Vi passerar Kristinehamn, Mariestad innan vi passerar österut och vi hamnar i Mullsjö. Därifrån kommer en rightfattad lirare som utmärkte sig i Västgötland som återigen fick respass redan i gruppspelet. Men en mycket bra teknik och fin blick för spelet var Emil Kihlbom alltid var ett hot från vänsterkant. Han visade inte upp något jätteskott, men samtidigt kan inte alla vara bra på allt. Jag tror att han går en bra framtid tillmötes i talangskolan i Mullsjö. En playmaker uti fingerspetsarna.

Vi fortsätter söderut ner till Skåne och Helsingborg. Just det FC Helsingborg vi kan få möta i USM. Redan förra året utmärkte sig Jonathan Olsson med sina 10 poäng i SDF-SM. Men jag hann inte med att se Skåne då. Dock så jag till att få se dom i år. Jonathan spelade tillsammans med Oliver Johansson (FCH) och Mattias Olsson (Trelleborg/Palmstaden) och tillsammans bildade de en riktigt farlig kedja. En kedja där alla tre var ett ständigt hot. Framförallt FCH-lirarna visade upp snabbt passningspel och farliga avslut. Dessutom Jonathan en jävel på att stressa backar i styrspelet. Det får vi se upp ifall vi får möta dom i USM.

Längre ner än Skåne kan man inte i komma i Sverige inte sedan Danmark tog tillbaka Bornholm i alla fall. Så vi fortsätter upp, nästan ändå upp till huvudstaden. I Södertälje hittar vi Yousif Touma. Lagkapten i Södermanland och var med i SM redan ifjol. Stor, tung och kraftfull utgör han en riktigt powerforward. En spelare som verkar kunna bryta igenom de flesta försvar med sin fart och kraft. Leftare som även vet vart målet finns. Balrog nästa?

Vi drar vidare till kungliga huvudstaden och guldmedaljörerna. Jag fastnade för två spelare och tyvärr båda spelar i Hässelby som vi ska möta i USM. Backen och lagkaptenen Tobias Meisner gav kanske inte riktigt samma intryck som förra årets kapten Sebastian Nielsen (Älvsjö), men samtidigt Nielsen gav ett mycket mycket bra intryck. Mesiner verkar var en gjuten ledare med pondus. Bra fart, bra dragskott (avgör med sitt 5-2 mot Värmland med ett sådant), stark. Den andra är poängkungen Albin Sjögren. En hypergiftig (är det ett ord?) sniper med rightfattning. Så fort han fick bollen var det farligt, bra skott, men även bra passningspel. Och framförallt, fart i det han gjorde.

Resan når nu sin enda anhalt i Norrland, Gävle rättare sagt. Oliver Frykman utmärkte sig mest i Gästrikland. En totalt orädd högerforward, som aldrig tvekade att bryta in på mål från kanten. Var nära att förstöra Värmlands boxplay flera gånger, men Adam Hedin stoppade han. Snittade tre poäng per match, det säger en del. Jag var mest impad av hans oräddhet (undrar om det ordet också finns?) och aldrig tvekade i det han gjorde.

Vi har två stopp kvar på resan innan vi når Värmland igen. Vi anländer i staden som på 80-talet fick utmärkelsen "Sveriges tråkigaste stad", Köping utmärkelsen. Där finner vi Sebastian Palmqvist, Forsby FF. Sebastian känns som forward, eller center, det inget sticker ut. Han är inte snabbast, har inte bäst teknik och inte bäst skott. Men han känns komplett (för att vara 15 år). En spelare som driver en hel femma, styr spelet och är en ständigt hot i offensiven. Om gymnasiet är intresserad? Svar ja. Om han är det? Han kommer på uttagningen i alla fall.

Lite mer söderut ligger gnällbältets huvudstad, Örebro. Jag har tidigare skrivit om en teknisk center vid namn Marcus Ekengren som hade imponerat på mig under USM. Och Marcus gjorde varken mig, Jogus eller grabbarna besviken. Men otroligt fina teknik, fart och spelsinne, överrraskade han publik, motspelare och ibland även medspelarna med sin lösningar på de problem han ställdes inför. Han har inte fysiken, än. Men den går att bygga, det är svårare att bygga upp hans teknik, tro mig. Vi stannar kvar i Örebro, jag har nämligen sparat det bästa till sist.

På plan pratar han konstant, han styr sin femma i defensiven, han bryter passningar, vinner närkamper, "är överallt" (som Jesper Karlsson sa) och sköter uppspelen. I offensiven vågar han alltid följa med upp, antingen som bollförare eller att smyga ner från backplats och skjuta direktskott. Men framförallt, han visar pondus och ledarskap i allt han gör. Vid sidan av plan ger han ett bra och moget intryck. Han spelaren som varje tränare vill ha, spelaren man alltid kan lita på. Namnet, Fredrik Josefson. Lägg verkligen det på minnet.

Det var mina rapporter från SM. Får se om några om hur mycket rätt jag hade eller inte.

Lag som jag aldrig såg var tyvärr bl.a. Småland, Hälsingland, Uppland.

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.


Omstart

Ikväll, om en halvtimme, har vi omstart i division 2. Borlänge, återigen en ny måste-match för HIBS. Jag tror på seger med 7-5. Vi saknar Henke och förmodligen Martin som fastnad i bilköer på väg hem från Norge. Men vi har med oss några duktiga juniorer som ersättare och jag tror de tillsammans med de övriga lirarna kommer fixa det

Vinst idag och vi hänger på Borlänge i tabellen och drar ner dom i "bottenträsket", förlust och Borlänge närmar sig mittenlagen. Så nu gäller det att vi är med från start!

Under veckan har övriga lag spelat sina matcher i omstartsomgången och det har väl gått våran väg i de flesta matcherna. Med ett nödrop vann Aston mot ett Falun Ungdom utan SSL-spelare, MIK Västerås blev krossade av Sura på hemmaplan. Enda riktigta plumpen är väl att Norrby vann över Sala, ett oavgjort resultat där hade varit bäst. Och ja just, hemmastarka Hudik fick stryck hemma i Glada Hudik mot Runsten.

---

Rapporterna om SDF-SM-spelarna från de övriga distrikten kommer snart. Imorrn med andra ord eller kanske ikväll. Beror lite på vilket humör jag är på ikväll.

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggs ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

Tillbaka i verkligenheten igen

Vilken vecka det har varit i Linköping. En otrolig framgång för värmländsk innebandy. Tjejerna tog silver och killarna brons. Sebastian Degeryd gjorde både flest mål och flest poäng (dock minst antal assist), Adam Hedin var bäst målvakten och Adina Augustsson dominerade på centerplatsen. Jag otroligt stolt över alla insats under SM, spelare och ledare har skött sig exemplariskt och visat upp att det finns en ljus framtid för innebandyn i Värmland. Detta efter några magra på 15-sidan. Hoppas 94:ornas framgång banar väg för fortsatta framgångar nu när SDF-SM de kommande åren kommer spelas i "den soliga staden i Värmland" som SIBF:s Martin Wolmhed presenterade Karlstad med.

---

Hur ska man då sammanfatta SM? Vart ska man börja. Man kan ju inte få med allt, det är omöjligt. Jag tar som fastnat mest på näthinnan.

Efter mitt förra inlägg fick jag frågan här på bloggen om vem som sköter defensiven åt radarparet Degeryd/Jernberg. Och svaret är lika enkelt som lätt att glömma bort. Centern i femman syndes inte till så mycket, men under hela gruppspelet skötte han sin uppgift perfekt. Han täckte ytorna bakom de offensivglada Vålbergarna, jobbade kopiöst i defensiven. När det var dags för kvartsfinal så presenterade han sig också för den stora publiken i Linköpings Sporthall. Med två mål och två assists visade Nordmarkens Emil Johansson att han även besitter offensiva egenskaper och fick helt rättvist priset som matchens lirare. Det är lätt att man som två-vägscenter glömms bort bakom två så duktiga och mycket produktiva forwards som André och Sebastian, lite grann som en defensiv mittfältare alltid får mindre uppmärksamhet kontra en offensiv dito. Men utan Emils jobb hade inte "Degen" och Jernberg haft ett lika bra SM, det är jag övertygad om. Så svaret är Emil Johansson, Nordmarkens IBF.

Men man kan ju inte undgå att skriva några rader om Emils kedjekompisar. Degeryd gör 16 mål på sex matcher, han visar upp sniperegenskaper som få besitter. Han verkar alltid stå rätt, hitta öppna ytor och dessutom, varje gång han får bollen i avslutningsläge så skjuter han direkt. Många vill lägga bollen till rätta för att få iväg ett bättre skott. Men Sebastian skjuter direkt, det gör att målvakten får kortare tid att hinna ställa om. Just den egenskapen är oerhört viktigt för en målskytt, och den skiljer ofta en "vanlig" målskytt" från en inte lika utpräglad målskytt.

Och vad vore en målskytt utan en playmaker (och tvärtom). Vi får tacka familjerna Degeryd och Jernberg att de bosatte sig i Karlstads kommuns ytterkanter så att Sebastian och André fått växa upp tillsammans och blivit så samspelta. För precis som att Sebastian är en sniper så är Jernberg en playmaker och ett "passningsgeni" av stor rang. Johan Gustafson sa till mig under kvartfinalen efter att Jernberg serverat Degeryd en macka (som för ovanlighetens skull Degeryd inte förvaltade) "hur kan han hitta alla passningar egentligen?". Och ja, jag undrar samma, hur ser han allt som de spelarna inte ser? Man det brukar heta att en del spelare har blick för spelet, och det epitet sätts väl på kanske lite för många spelare. Men ingen kan protestera mot att killen från Edsvalla har blick för spelet.

Men vad vore ett framgångsrikt lag utan en duktig målvakt. Skoghalls IBK håller på att skapa sig en fin målvaktstradition. Jon Hedlund är som bekant bäste juniormålvakten i landet och kommer med allra största sannolikhet spela i SSL nästa år. Adam Hedin visade att det finns de som vill axla hans stora mantel. Den storväxta Hedin var med sitt lugna, säkra spel en stor bidragande orsak till de värmländska framgångarna i Linköping. Hans plats i All-Star team och inbjudan till RIG var självklar. Och det är målvakternas år på RIG, båda de nuvarande målvakterna blir för gamla efter denna säsongen, så vägen mot RIG ligger öppen för duktiga målvakter, för första gången på tre år.

Andra värmlänningar som spelade bra/överraskade på mig var också backen och Molkompôjken Simon Nilsson (Skattkärrs IK) som med framförallt ett bra gruppspel visade han att det finns potential även den yngsta broden Nilsson (för Simon är väl yngst eller?). Hans backpartner Jens Karlsson (Skoghalls IBK) växte match för match under hela veckan och kanske är den backen i Värmland jag ser störst potential i. Den kraftfulle ytterforwarden Anton Westlund får Sunnanå se till att plocka upp i A-laget på en gång, han är mer än väl värd en plats i division 3 för det formsvaga Sunnanå-laget. Det fanns fler spelare som skötte sin olika roller mycket bra, allt från de hårt arbetande forwardsen i tredje linan till reserverna på bänken. Hela laget andades positivism och lagmoral.

Tjejerna då? Jag upptäckte när jag läste mitt senaste inlägg att det var noll ord om tjejerna. Skämes ta mej fan Johan! Nu ska jag försöka ta igen lite. Silver i SDF-SM är otroligt bra. Att det sedan ska avgöras på lottdragning, förlåt straffläggning, är som det är. Tjejerna ska vara otroligt nöjda och stolta över sin insats. Inte sedan 90:orna har Värmlands tjejer varit i semfinal (och final). Det har varit några magra år, men nu tändes ett ljus i tunneln. Vi får hoppas att vi går mot en härligt högtryck med strålande sol de kommande åren.

På förhand hade jag av naturliga skäl mindre koll på tjejerna än killarna. Men nu har jag lite bättre koll, minst sagt. Målvakten Sandra Jansson, Skoghall, imponerade. Det syntes inte på henne om matchen hon spelade var en gruppspelsmatch mot Västergötland eller SM-final mot Uppland. Hon var alltid lika lugn och arbetade hela tiden metodiskt i målet och överarbetade inte situationerna. Bakom mig under semifinalen satt ett gäng tjejer från Gästriklands distriktslag och de satt å pratade om Sandra flera gånger och var impade av hon ustrålade ett sådant lugn.

I mars ifjol skickade jag ett SMS till Johan Gustafson, "jag har sett en tjej som kan utmana Adina om titeln bästa 94:an i Värmland". Jag hade sett en tjej snurra upp allt och alla i Lilla VM-slutspelet. En tjej med en härlig teknik, fart och bra avslut. Jag hade sett Emmie Johansson, då i Hertzöga, numera i BK Vålberg. SM blev, tyvärr ska jag tillägga, första gången jag såg henne sedan Lilla VM (jag ser alldels för lite innebandy, egentligen). Och ja, jag var nöjd med min analys från mars ifjol. Tillsammans med Adina bildade hon en farlig duo i Värmland. Man undrar ju bra hon skulle vara om hon hade rutin från seniorinnebandy och va bra hon skulle kunna bli om valde att satsa på innebandy. Men något säger mig att hennes framgång går en lite grönare framtid tillmötes. Emmie är nämligen med i ett av flicklandslaget i fotboll.

Skriver man om tjejernas 94-värmlandslag så kan man inte undgå att prata om Adina Augustsson. I hennes personuppigfter står det att hon är född den sjunde juli 1994, men när man ser henne spela undrar man verkligen om man läst rätt. Hon spelar som hon vore flera år äldre. Alltid lugn i sitt agerande, ligger alltid steget för i tanken, styr medspelarna, pratar mycket, besitter en fin bollkontroll. Jag kan fortsätta länge till, men för att göra det lite kortare, Adina är en komplett spelare eller för att citera Karl Pontén, eller var Oskar Thorén (eller kanske båda), "fan va bra Adina är alltså". Hennes plats som center i All-Star team var odiskutabel. Jag har full förståelse för att RIG, Mora, John Bauer Umeå, John Bauer Karlstad och säkert ytterligare något innebandygymnasie kontaktade Adina under SM och bjöd in henne till sina respektive uttagningar. Oavsett vad hon hamnar till hösten, så är jag helt övertygad om att hon går en mycket fin framtid tillmötes på innebandyplan. Även om jag förstås hoppas hon stannar i Hagfors några år till.

---

De andra lagen då? Det tar vi i nästa inlägg. Detta får räcka för denna gången.

---

För övrigt anser jag att Ekshärad Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

Många intryck i Linköping

Dagarna bara försvinner här i Linköping. SM:et började igår kväll och har forsatt i full fart idag med "hur många matcher som helst". Vi (jag, Thorén, Pontén, Jesper och Jogus). Intrycken är många och svårt att sammanfatta med några rader i en blogg. Men jag gör ett försök.

Vi börjar med Värmlands killar. Och det går ju inte att ungå att skriva om BK Vålbergs gyllene duo André Jernberg och Sebastian Degeryd. Man undrar ju om inte killarna egentligen är förväxlade tvillingar. De verkar ha en inbyggd telepatisk förmåga, de hittar varandra överallt och vet alltid vart de har varandra. Krydda det med Jernbergs utsökta spelsinne och passningskicklighet och Degeryds känsla för mål och förmåga att alltid hitta öppna ytor, så blir det en dödlig komibination. Eller som det står i poängligan, Degeryd 8+0 och Jernberg 1+7.

Imorse såg vi Skånes killar och de har kanske SM:s bästa förstafemma. FC Helsingborgs Jonathan Olsson och Oliver Johansson bildar tillsammans med Trelleborgs (Palmstaden) Mattias Olsson en komplett kedja med tre spelskickliga spelare där samtidigt alla kan avsluta. Så se upp för den linan om ni ska möta Skåne. På tal om Skåne, återigen har de SM:s mest engagerade klack. Dock är ju dialaketen som den är.

Örebro SK Söder, förlåt Örebro län, är ett lag som vi följer noga. De har framförallt två spelare som imponerade på oss i USM och de har inte gjort oss besvikna i här heller. Backen och lagkaptenen Fredrik Josefson fortsätter med sitt förtroende ingivande spel, alltid ansvartagande i defensiven, men aldrig rätt för att följa med upp i anfallen och använda sin fart och fina teknik. På tal om tenik, kille nummer två besitter verkligen fin teknik. Marcus Ekengren är en tekniker av stor rang. Gång på gång trocklar han sig ur svåra lägen, och sedan har han även ett bra spelsinne som han gärna använder.

Några fler spelare som imponerad i Värmland är målvakten från Skoghall, Adam Hedin. Framförallt insatser mot Västergötland och Södermanland var grymma. Mot Västergötland räddar han kvar laget i matchen och mot Södermanland står han fler talet grymma räddningar. Hedin är kanske Jon Hedlunds framtida arvtagare, även om han inte riktigt kanske når upp till hans nivå, men den nivån når knappt nån upp till. En annan som imponerat är Simon Nilsson från Skattkärr. Molkomssonen står för ett stabilt, rakt och enkelt backspel. Det känns tryggt när han är inne på plan. Okej, han har inte brorsan blick för spelet, men han är inte helt oäven i offensiven, blev ju ett mål mot Södermanland.

Som sagt det blir många intryck. Blir ett sista, mer orkar jag inte med. I Västmanland finns en spelare jag sett framåt att se hela hösten. Han skulle ha besökt gymnasiet i december, men blev skadad. Men nu fick jag se han, Sebastian Palmqvist. Förra SM gjorde nio pinnar och har sedan producerat bra i div 3 bl.a. och varit uppskriven på diverse innebandyforum. Jag såg han imorse mot Skåne. Jag ska inte säga att han dominderade, men han styrde och ställde hela Västmanlands offensiv och gjorde 1+2. Han visade upp bra fart, spelsinne. Han spelade center och jag undrar inte om han egentligen är forward. Fick den känslan att borde passa bättre som forward, då han kan få ha lite firar tyglar. Men men, jag kan ha fel. Får spana mer imorrn. Och ja just ja, han har gjort 12 poäng, mest av alla hittils. Inte ens Vålbergsduon kan matcha det.

Jag återkommer imorrn med mer information.

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

På plats i Linköping

Nu är vi framme i Linköpinng för SDF-SM. Jag hinner inte skrivs så mycket mer än att vi är laddade inför en spännade vecka. Hoppas det går bra för Värmlandslagen, och för oss. ;)

Ska också bli kul att se de andra lagen och alla talanger. Men jag återkommer med mer om det senare.

---

För övrigt anser jag att Ekshärads Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

RSS 2.0